coronaviruset

EU ber om hjälp med skyddsutrustning till Kina

1:55 min

Sverige har i dag fått en förfrågan från EU om hjälp med skyddsutrustning till Kina i kampen mot spridningen av det nya coronaviruset.

– Vi har fått ett meddelande via EU:s civilskyddsmekanism, där det framgår stora behov vad gäller personlig skyddsutrustning till sjukvård i Kina. Det skulle till exempel kunna vara ansiktsmasker, plasthandskar, med mera, säger David Sundström, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

I Kina, där över 28 000 personer nu konstaterats smittade av det nya coronaviruset, är behovet av skyddsutrustning stort. Kina har tidigare i samtal med EU sagt att det behövs till exempel skyddsdräkter, andningsmasker och skyddsglasögon i arbetet mot smittspridningen.

Men MSB försöker nu reda ut vad den fråga som i dag kom från ERCC, EU:s organ som koordinerar hjälpinsatser, innebär.

– Det är ganska oklart i det underlag som vi har fått om det är en skarp förfrågan eller om det är en önskan om att få kontakt med kommersiella aktörer, där vi då kanske inte har någon roll. Vi utreder just nu vilken status förfrågan har, och sedan går vi vidare utifrån vilket svar vi får, säger David Sundström.

Tolv ton skyddsutrustning har redan skickats från EU till Kina med de tyska och franska plan som hämtade hem EU-medborgare förra veckan, men enligt MSB hade Sverige då ännu inte fått någon fråga om hjälp. Om det nu visar sig röra sig om en ren hjälpförfrågan, så blir nästa steg att undersöka möjligheterna, enligt David Sundström.

– Det här är ingenting som MSB lagerhåller. Det är ingen typ av stöd som vi i normalfallet gör från just MSB:s sida, så jag kan inte säga hur en bedömning skulle bli, säger han.