Tjuvjakt

Det ljusnar för Kenyas noshörningar – tjuvjakten kraftigt begränsad

1:46 min

Tjuvjakten av noshörning har i Kenya minskat dramatiskt på senare år. 2019 sköts endast fyra noshörningar och det är mycket tack vare ny, högteknologisk utrustning.

David Aruasa är parkvakt i Masai Mara, ett av Kenyas största naturreservat, där både elefant och noshörning strövar fritt. Här har parkvakterna fått övertaget, bland annat med hjälp av en mörkerkamera. David Aruasa visar hur den fungerar.

– Nu kan du se djuren här, säger han och pekar på en skärm. Du kan se schakalen, hyenorna, elefanterna, och det är så kan vi se när tjuvjägarna kommer. Då vi kan skicka ut våra män på marken för att göra ett gripande, säger han.

Reservatet i Masai Mara är högbevakat. Här finns inga stängsel, men gott om beväpnade parkvakter, en specialtränad hundenhet, och mörkerkameror.

– Den infraröda kameran kan avslöja en varm människokropp på en kilometers avstånd, säger David Aruasa.

Den infraröda kameran är monterad på taket till en safari-jeep och kan roteras i 360 grader. Sedan den började användas, har man gripit över 300 tjuvjägare.

Utöver högteknologisk utrustning, har staten i Kenya också satsat på bättre gränskontroller, specialutbildade kriminaltekniker och kraftigt ökat straff för de som blir fällda.

– Det är inte lika lätt längre, säger Allan Carlsson från WWF Sverige, som länge jobbat med noshörningar i Afrika.

Han är glad över resultatet.

– Man vänder inte sådant här över en natt. Fyra döda noshörningar på ett helt år, det får vi vara lite stolta över, säger han.