Credit Suisse

Bankchef i Schweiz slutar efter spionskandal

1:42 min

Spionskandaler och maktkamper vid schweiziska storbanken Credit Suisse har tvingat bort vd:n Tidjane Thiam.

Bankchefen Tidjane Thiam har förlorat maktkampen inom den näst största banken i Schweiz. Bolaget anklagas för att ha spionerat på olika personer och skandalerna de senaste månaderna skakar om Credit Suisse.

I höstas började anklagelserna komma om att bolaget spionerat på tidigare medarbetare. En tidigare hög chef som gått till ett konkurrerande bolag upptäckte och konfronterade en privatdetektiv som följde efter honom och hans fru genom Zürich.

Banken hävdade först att det var ett isolerat ärende där bara en medarbetare stod bakom agerandet. Men sen svällde skandalen med misstänkt spionage mot ytterligare en tidigare chef.

De senaste uppgifterna i schweiziska tidningen SonntagsZeitung gäller övervakning och försök att infiltrera miljöorganisationen Greenpeace som kritiserat bankens investeringar i fossila bränslen.

Bankchefen Tidjane Thiam, som nu tvingats bort, har hävdat att han inte alls har med övervakningen att göra. Han beklagar att bankens agerande vållat skador och säger att det aldrig borde ha skett.

Banken är under utredning i Schweiz nu. Pressen på en förändring i ledarskapet har varit stor. Det blir Thomas Gottstein som tar över som vd. Han kommer från en annan chefsroll inom Credit Suisse.