Nya coronaviruset

De upptäckte viruset med AI – före varningarna

2:12 min

Ett kanadensiskt AI-bolag upptäckte det nya coronaviruset innan varningarna började komma.

Sedan en tid tillbaka hålls stora städer i Kina isolerade från omvärlden och många flygbolag har beslutat att ställa in alla resor till landet för att förhindra smittspridning.

Men redan i slutet av december upptäckte ett kanadensiskt hälsoövervakningsbolag att ett influensaliknande virus spreds i Kina och informerade sina kunder om det.

Varningen grundade sig på stora mängder text som samlats in och analyserats av bolaget BlueDots AI-program, som sedan med hjälp av flygdata även kunde förutse hur viruset snabbt skulle spridas till grannländerna.

Att ett privat bolag med hjälp av artificiell intelligens kunde vara så tidigt ute med att varna sina kunder har gjort att frågan väckts huruvida myndigheter och organisationer, som Världshälsoorganisationen WHO, jobbar på rätt sätt.

– Vi använder inte AI utan mer klassiska övervakningsmetoder som man har hållit på med ett tag. Det innebär bland annat att vi analyserar hälsodata, sökningar på webbsidor och vad man ringer om till 1177 Vårdguiden, säger Per Bjelkmar, utredare på Folkhälsomyndigheten här i Sverige.

Ulf Hertin, rådgivare på AI-bolaget SAS Institute, menar att många myndigheter sitter med för gamla verktyg.

– Utan tvekan. Men man har datan. Och det är förutsättningen för att kunna forska vidare. Men AI och maskininlärning skulle kunna snabba på det arbetet mycket mer och tydliggöra data för de som ska ta de stora besluten, säger Ulf Hertin.

Hör mer i veckans Ekonomiekot Extra.