Coronaviruset

Sverige skickar inte skyddsutrustning till Kina

1:57 min

Sverige kommer inte att hjälpa Kina med skyddsutrustning som används för att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Det är svaret från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på EU:s förfrågan som kom i går.

– För MSB:s del beror det på att vi inte har det här materialet, och sedan har vi diskuterat med andra berörda myndigheter och tittat på vilka resurser som finns. Då har man kommit till slutsatsen att det inte är möjligt i nuläget att bidra med det här, säger David Sundström, talesperson på MSB.

Det råder stor brist på skyddsutrustning som används för att minska spridningen av det nya coronaviruset, och efter att Kina bett EU om hjälp har medlemsländerna fått en förfrågan.

– Kinesiska myndigheter har bett om hjälp med att tillhandahålla medicinska förnödenheter, säger Balazs Ujvari, talesperson för EU-kommissionens humanitära hjälp.

Tolv ton skyddsutrustning har redan skickats ner med de plan som i förra veckan flögs till Kina för att ta hem EU-medborgare. Om fler flygningar samordnas av EU:s organisation för krisstöd, så är tanken att även fylla de planen med utrustning.

Men Sverige kommer alltså inte att bidra. MSB har inget eget lager med skyddsutrustning, och efter samråd med bland annat Socialstyrelsen är slutsatsen att Sverige inte kan hjälpa till. Även från EU:s sida är det oklart vad länderna kommer att kunna avvara, utan att det går ut över de egna medborgarna, säger Balazs Ujvari.

Självklart gör vi allt vi kan för att hjälpa Kina, men vårt primära ansvar är att säkerställa att våra medborgare inte lider brist på medicinska förnödenheter, säger han.