
Sverige stöttar smittskydd i Afrika
Somalia och Kongo kommer att få svensk hjälp att bygga upp ländernas smittskydd. Svenska folkhälsomyndigheten besöker länderna i veckan.
Representanter från den svenska folkhälsomyndigheten reser den här veckan till Kongo-Kinshasa och Kongo- Brazzaville för att stötta ländernas smittskyddsarbete.
Hittills har inget fall av det nya coronaviruset rapporterats från kontinenten men många befarar att det redan finns smittade i Afrika.
– Det skulle förvåna mig om det inte fanns i Afrika, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten. Det finns så mycket samband mellan Kina och många afrikanska länder, där kinesiska företag är verksamma. Kanske inte i form av utbrott än, men det borde vara så att det finns enstaka fall också i afrikanska länder, framhåller Johan Carlson.
Folkhälsomyndigheten har pågående samarbete med flera afrikanska länder. I Republiken Kongo ska Johan Carlson och statsepidemiolog Anders Tegnell diskutera hur ett svenskt stöd kan organiseras. En viktig del av smittskyddsarbetet är övervakning av sjukdomsutbredning, enligt Johan Carlsson.
– Problemet för många folkrika men resurssvaga länder är att man egentligen inte har någon möjlighet att upptäcka infektioner. Man har svag smittskyddsorganisation och bristfällig laboratoriekapacitet, säger han.
I Somalia byggs nu en ny folkhälsomyndighet efter svensk modell och tillsammans med övriga åtgärder tror Johan Carlson att det kan bidra till att dämpa effekterna av det nya coronaviruset.
– Sannolikt ja. Vi får nog förmoda att utbrottet av det nya coronaviruset kommer att pågå under ganska lång tid. Om eller snarast när det sprids utanför Kina. Då kommer den här insatsen förhoppningsvis kunna bidra, avslutar Johan Carlson.