Nya coronaviruset.

Dödstalet stiger – Kina öppnar nytt sjukhus i Wuhan

0:38 min

Den officiella dödssiffran över antalet personer som har avlidit av coronaviruset har stigit till över 700 — varav 86 nya dödsfall på fastlandet i Kina.

Samtidigt öppnas ännu ett sjukhus som byggts på rekordtid i Wuhan.

Antalet döda på fastlandet är den största ökningen över en dag så här långt under virusutbrottet. Det totala dödstalet närmar sig samtidigt det vid sarsutbrottet 2002—2003, då det räknades till 774 avlidna i världen, skriver flera medier.

En amerikansk man i 60-årsåldern dog på sjukhus i den värst drabbade staden Wuhan och blev därmed den första utlänningen att avlida av det nya coronaviruset.

Senare avled även en japansk man i 60-årsåldern som också vårdades i Wuhan. Enligt Japans utrikesdepartement var det svårt att ställa en diagnos och avgöra om han verkligen hade corona eller om det rörde sig om lunginflammation via virus. Dödsorsaken bestämdes till lunginflammation.

Kinesiska hälsomyndigheter bekräftar även över 2 800 nya fall av smittan. Totalt har mer än 34 000 personer smittas av coronaviruset i Kina.

Bristen på sjukhusplatser är påtaglig och på åtta dagar byggdes det nya sjukhuset Huoshenshan i Wuhan. Och nu, bara några dagar senare, står även sjukhuset Leishenshan med 1 500 vårdplatser, 32 avdelningar och en operationssal färdig, rapporterar statliga kinesiska CCTV.

– Kina gör sitt yttersta för att bekämpa virusutbrottet. Det Kina har gjort stöds av WHO, som säger att Kinas ansträngningar att bekämpa viruset sätter en ny standard för andra länder, sade Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou till TT i fredags.

I Hongkong har myndigheterna nu infört obligatorisk karantän för människor som kommer från det kinesiska fastlandet. Hittills har bara två dödsfall rapporterats utanför Kina — ett i just Hongkong och ett i Filippinerna.