Coronaviruset

Expert: Kommande veckorna avgörande

1:39 min

De kommande veckorna blir avgörande för att se hur effektiva kinesiska myndigheter varit att begränsa spridningen av det nya coronaviruset i Kina. Det säger professorn Ian Lipkin, en av världens främsta virusexperter som agerat rådgivare åt den kinesiska regeringen.

– Antalet fall av det nya coronaviruset kan komma att sjunka dramatiskt om ett par veckor, åtminstone i Kina, om åtgärderna för att begränsa viruset får effekt, säger Ian Lipkin, professor i epidemiologi som precis återvänt från Kina där han agerat rådgivare åt myndigheterna. Nu sitter han själv i karantän i sitt hem i USA.

De restriktioner som de kinesiska myndigheterna använt sig av saknar motstycke. Hela städer har satts i karantän och över hela landet uppmanas allmänheten hålla sig inomhus medan ett omfattande smittspårningsarbete pågår.

Men i morgon väntas många återgå till jobbet. Åtminstone utanför den hårdast drabbade Hubei-provinsen. Och det blir avgörande för att bedöma läget, säger Ian Lipkin.

– Om antalet fall ökar igen när folk återvänder till jobbet, då är vi illa ute och jag litar på att de kinesiska myndigheterna då agerar, säger Ian Lipkin.

Men vädret kan också spela in, berättar Ian Lipkin. En tidig vår skulle dämpa virusutbrottet dramatiskt, tror han, eftersom dropparna som sprider viruset i ett varmare väder blir tyngre och inte sprider sig lika effektivt.

Hittills har över 37 000 bekräftats smittade av det nya coronaviruset, och över 800 har avlidit.