Vallokalsundersökning

Schweiz röstar ja till lag mot hbtq-diskriminering

1:16 min

Schweizarna har i en folkomröstning sagt ja till att göra det olagligt att diskriminera på grund av sexuell läggning. Resultatet var väntat men är ändå en seger för dem som velat skärpa landets diskrimineringslagstiftning.

Omkring 62 procent av väljarna röstade för att ett förbud mot diskriminering av hbtqi-personer ska ingå i landets anti-diskrimineringslagstiftning, det visar prognoserna någon timme efter att vallokalerna stängde i Schweiz på söndagen.

Alla partier i det schweiziska parlamentet, utom konservativa högerpopulistiska SVP var för skärpningen av lagen. Parlamentet hade beslutat om en utvidgad lag för ungefär två år sedan, men motståndare, som menade att tillägget bryter mot yttrandefriheten, hade samlat ihop de 50 000 namnunderskrifter som behövs för att få till en folkomröstning om saken.

Efter söndagens tydliga seger läggs nu sexuell läggning till i den lag som hittills omfattat religionen och etnicitet.

Den som i ett offentligt sammanhang bryter mot förbudet riskerar böter eller upp till tre års fängelse. Homofobiska kommentarer inom familjen eller vänkretsen och skämt är undantagna från förbudet.