pris på el

Elpriset under noll i natt – men inget prisfall för elkunder

1:34 min

Stormen har fått elpriset att sätta bottenrekord. I natt var priset för första gången under noll, det vill säga de som sålde el på elbörsen Nordpool fick betala för att bli av med den.

– Så här låga priser är väldigt ovanligt. Normalt är det lägst på sommaren maj juni, då brukar vi se priser ner mot noll, men aldrig under noll, säger Jonas Stenbeck är försäljningschef på Vattenfall.

Men i natt var priset nere under noll på elhandelsbörsen Nordpool. Bakgrunden är att vindkraftverken producerade rekordmycket under stormen, i kombination med att kraftbolagens vattenmagasin är välfyllda och att konsumenterna inte gör av med så mycket el i det milda vädret.

Men att priset går under nollan kommer inte alla konsumenter till del. Fasta elavtal påverkas inte.

Vanliga rörliga elavtal påverkas förstås positivt av låga elpriser men har ett genomsnitt över en månad.

Endast de få kunder som har timpris i sina rörliga avtal kan se effekten ordentligt på sin framtida elräkning. Men ändå blir det inget plus.

Magnus Thorstensson, är elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, förklarar varför det ändå blir kostnader.

– Har du ett timprisavtal kommer du få lägre priser, men du ska ju betala energiskatten på el den överväger mer än väl de negativa priser som uppstod i natt, säger han.

För vindkraftsbranschen var det en speciell natt. Vid ett tillfälle igår kväll var vindkraften för första gången i Sverige det energislag som producerade mest el, mer än vattenkraften och kärnkraften var för sig. Och på natten slogs troligen nytt produktionsrekord.

Detta trots att några vindkraftverk till och med slogs ut av stormen.

– De är helt enkelt inte byggda för att klara vissa typer av vindar. Blir det alltför hårda eller turbulenta vindar då stängs de av. Generellt är det bästa för vindkraften att det blåser lagom hela tiden, men stormar innebär stor produktion, men också negativa effekter för priserna för oss producenter, säger Peter Wesslau är vd för Rabbalshede kraft, som äger ett drygt hundratal vindkraftverk, bland annat i Bohuslän.

Vindkraften byggs ut kraftigt i Sverige. Just nu står den för 14 procent av elanvändningen, men på tre års sikt tror branschen på en fördubbling. Då kan elpriser under noll kronor bli vanligare.

– Jag tror att det kommer hända klart mycket oftare. Det behöver inte blåsa så mycket som i natt. Med en dubbelt så hög kapaxitet för vinkdraft så kommer volatila elpriser vara vanligt i Sverige.