Börsnoteras

Volvo Cars och Geely kan slås ihop

1:37 min

Svenska biltillverkaren Volvo Cars och det kinesiska systerbolaget Geely Automobile överväger att slå ihop företagen. Det sammanslagna bolaget kan komma att börsnoteras i Stockholm.

– Det handlar om att Volvo Cars och Geely överväger en omstrukturering av sina verksamheter för att skapa ett kombinerat bolag som skulle utgöra en global och stark grupp, säger Volvos presstalesperson Stefan Elfström till Ekot.

Anledningen är den stora förändring som bilbranschen står inför, med bland annat eldrivna bilar och självkörande bilar.

– Det skapar ett behov av ökade investeringar. Både Volvo Cars och Geely-gruppen är i behov av betydande investeringar och ny teknologi. Det skulle vi kunna uppnå genom att konsolidera våra verksamheter, säger Elfström.

Kan det här leda till personalneddragningar?

– Nej, vi kan inte se idag att det skulle ha någon påverkan på anställningar. Det ska heller inte påverka våra återförsäljare. Det är ett sätt för oss att bli finansiellt starkare, säger Elfström.

Det sammanslagna bolaget kan börsnoterat i Hong Kong och så småningom också i Stockholm.

Vad skulle det betyda för Volvo att bli börsnoterade i bland annat Stockholm, som en del av den här gruppen?

– Det innebär att vi blir en del av en större grupp där vi får tillgång till starkare finanser och vi kommer ha en stark ställning i den här gruppen, säger Stefan Elfström.

Ambitionen är, om det ska bli en sammanslagning, att allt ska bli klart i år.

– Ambitionen är att ha det klart innan årets slut, säger Stefan Elfström på Volvo Cars pressavdelning.

Bolagen ser väsentliga synergieffekter med en sammanslagning.

”Att kombinera de två bolagen skulle resultera i en stark global koncern. Vi ser fram emot att arbeta med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, för att ytterligare utforska den här möjligheten med målet att stärka synergierna inom gruppen och samtidigt bibehålla konkurrensfördelarna och varje varumärkes integritet”, säger Li Shufu, ordförande för Geely Holding, i en kommentar.