UR visade Tibet-dokumentär gjord för Kinas stats-tv

13 min

Medierna berättar om ett fall där Kinas kommunistparti lyckats använda sig av ett svenskt public service-bolag för sina propagandasyften. Det handlar om UR och en inköpt dokumentärserie om livet i Tibet.

Nyligen gick landets högsta mediechefer ut i ett upprop och uppmanade regeringen att markera kraftigare mot hur Kina agerar mot medier. Och svenska publicister är på bred front tydliga med att man inte låter sig påverkas.

Dokumentärserien, "Himalaya-granne med molnen", har visats på Kunskapskanalen och URplay med start i december. Den är välproducerad, ser på ytan kanske harmlös ut, men den som kan något om situationen i Tibet märker snabbt att det som visas är kommunistpartiets drömbild rakt av. Och serien är också producerad för Kinas statliga TV, CCTV, och med tydliga kopplingar till kommunistpartiets propagandaapparat.

Den ansvariga utgivaren och utbudschefen på UR, Anna Rastner, säger i intervjun med Medierna att UR inte vid inköpet visste vilka som stod bakom. Innehållet vill hon inte kommentera, men bekräftar att UR tittat på serien och bedömt innehållet som oproblematiskt.

Efter att Mediernas reportage sändes valde dock UR att avpublicera hela serien.