Kritisk infrastruktur

Svenska operatörer använder Huawei till 5G

2:01 min

Svenska mobiloperatörer fortsätter att använda kinesiska Huawei som 5G-leverantör trots den påstådda säkerhetsrisken.

När industrin är uppkopplad och bilarna kör sig själva kommer 5G-nät att vara en nödvändighet. Frågan är vilka företag som ska förse Sverige och andra länder med den kritiska infrastrukturen.

USA har återkommande varnat för den kinesiska telekomjätten Huawei, som antas vara tvungen att samarbeta med Kinas underrättelsetjänster. Än har inga bevis för det framkommit men nyligen stängde Storbritannien ute Huawei från kärndelen av sitt 5G-nät.

Flera svenska mobiloperatörer har det senaste året använt Huaweis teknik i 5G-tester, visar Ekots kartläggning.

Telia har strategiska avtal med Ericsson i Norge och Nokia i Finland, men genomförde i somras ett 5G-projekt i samband med en norsk musikfestival. Där agerade Huawei underleverantör.

– Huawei är en leverantör vi använder idag. Vi kommenterar inte framtida leverantörsval, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

Tele2 och Tre har båda använt Huaweis utrustning i 5G-tester. Telenor utesluter inte Huawei som leverantör till den yttre, radiodelen av deras och Tele2:s gemensamma nät.

– Alla är med i matchen, säger Telenors mobilnätschef Andres Suazo.

Telenor har uteslutit Huawei som leverantörer i sitt svenska kärnnät för 5G, men mobilnätschefen Andres Suazo säger att de inte är uteslutna ur radiodelen av upphandlingen.

– Nej det är de inte, utan alla är med i matchen, säger Andres Suazo.

Kenneth Fredriksen, Huaweis Nordenchef, räknar med att vara en del av den svenska 5G-auktionen som väntas vara klar i oktober.

– Absolut, det räknar vi med.

Om kinesisk underrättelsetjänst kräver insyn i er verksamhet, vad säger ni då?

– Då säger vi förstås nej. Vi kommer aldrig, oavsett vilken myndighet som frågar, att kompromissa vår integritet, säger Kenneth Fredriksen.

Operatörernas leverantörsval kommer att granskas av försvaret och Säkerhetspolisen innan myndigheten erbjuder dem att delta i nästa 5G-auktion. Det meddelade Post- och Telestyrelsen på fredagen.