Nya gymnasielagen

MP vill lätta på jobbkrav för ensamkommande

2:16 min

Miljöpartiet öppnar nu för att ändra villkoren för ensamkommande som berörs av den nya gymnasielagen.

Kravet på att ordna ett fast jobb inom ett halvår efter gymnasiet för att få stanna permanent är för hårt när provanställningar inte godtas. Det anser Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

– Vi tycker att de som har fått en provanställning ska få möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Idag får vissa ensamkommande chans till permanent uppehållstillstånd i Sverige om de efter gymnasiet får ett fast jobb eller ett tvåårigt kontrakt. Däremot godtar inte Migrationsverket en provanställning, som ofta pågår i sex månader och som kan övergå i en tillsvidareanställning Miljöpartiet är för svårt att leva upp till.

– Jag tycker att Migrationsverket gör en väl hård bedömning.

Det var 2018 som regeringen med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade för ett tillägg till gymnasielagen, nåt som gav närmare 7400 ungdomar med avslag på asylansökan en möjlighet stanna permanent i Sverige. Hittills har två personer klarat kraven, men de allra flesta ensamkommande ungdomar i den här gruppen går fortfarande i skolan, och det är först närmsta året som det visar sig om de hittar fasta jobb eller inte.

Miljöpartiets Rasmus Ling anser att den här gruppen skulle kunna få stanna med med ny humanitär grund, som ju diskuteras i de migrationspolitiska samtalen. Men migrationsministern, socialdemokraten Morgan Johansson säger i en skriftlig kommentar att det finns inga planer på att se över lagstiftningen.

Och ett annat parti, Liberalerna, som hela tiden varit emot den nya gymnasielagen anser att det är nog med undantag nu för den grupp av ensamkommande som fick stanna trots att de inte bedömdes ha asylskäl.
Partiets migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm.

– Nu vill man gör ett undantag att personerna inte behöver skaffa sig ett riktigt jobb. Och frågan är hur många undantag man ska göra i svensk lagstiftning säger Fredrik Malm.

Han fortsätter: 

– Jag ser inte att det här innebär att vi får en långsiktigt hållbar fungerande migrationspolitik. Vi kan inte ha en lagstiftning där man hela tiden gör undantag för olika grupper på det här sättet.