Nykterhetsrörelsen

Fejkade studiecirklar – köpte droger för pengarna

2:06 min

Tusentals studiecirklar och kulturevenemang som ordnats genom studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet misstänks ha varit en bluff. Två tidigare medarbetare har åtalats för att ha lurat till sig pengar. Pengarna ska ha gått till droger.

Det handlar om över 9 000 olika studiecirklar och kulturevenemang med sammanlagt 42 000 deltagare mellan åren 2016 och 2018. Studiecirklarna ska inte ha existerat, utan bara funnits på pappret. Pengarna som betalats ut i Nykterhetsrörelsens regi ska i stället ha gått till de två tidigare anställda, som spenderat pengarna på resor och droger.

Först i början av 2019 larmade en visselblåsare om fusket. Binjai Marouf är kommunikationschef vid 2016 och 2018.

– Vi ser det här allvarligt på detta. Vi har för avsikt att betala tillbaka varje krona som har blivit utbetalt på ett felaktigt sätt, säger Binjai Marouf, kommunikationschef Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet

Folkbildningsrådet har myndighetsuppdraget att fördela statens pengar till studieförbund och att säkerställa att de används på rätt sätt. Men en del av ansvaret vilar också på själva studieförbundet, säger Rebecka Svensén kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet.

– Det är uppenbarligen så att man från NBV:s sida inte har haft den här kontrollen.

Det här är ett omfattande fusk, hur har det kunnat pågå så länge?

– Det undrar vi också, och det är något som vi nu tittar närmare på, säger Rebecka Svensén.

 Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet har tagit fram ett åtgärdspaket och ändrar nu sina rutiner för tillsynen av den egna verksamheten.