Narkotikahandeln

Gängen kämpar om drogköpares kontaktuppgifter

2:08 min

Mobiltelefoner som används för att sälja droger, så kallade säljtelefoner, får allt större betydelse inom narkotikahandeln, enligt polisen. På gatan kan telefonerna vara värda flera hundra tusen kronor - och de blir ofta föremål för rån eller i vissa fall till och med mord.

– Ja, det är ju hårdvaluta i de här kretsarna. Om man har en telefon som är full med 50 kontakter, som köper narkotika stadigvarande, så är ju det en affärsplattform. Så resonerar man ju i de här kretsarna också. Så en säljtelefon som genererar pengar är ju naturligtvis värd pengar och det är ingenting man vill bli av med, säger Hans-Jörgen Ostler, områdespolis i Göteborg.

Själva säljtelefonerna är ofta av enkla lågprismärken. Det som är värt pengar är kontakterna. Sveriges radios dokumentärredaktion har gått igenom flera domar där säljtelefoner förekommer. I ett fall beslagtog polisen en mobil med 800 kontakter till narkotikaköpare.

I ett annat fall blev en 19-årig man i Göteborg mördad efter en dispyt om just en säljtelefon. Ju fler kontakter, desto mer värdefull är telefonen, enligt polisen

– Vi ser ju tendenser i Göteborg att olika kriminella grupperingar rånar varandra på säljtelefoner för att man vill ta över det andra nätverkets eller gängets säljkontakter för att sälja själv till dem. Det är egentligen det man behöver för att kunna börja sälja narkotika: det är narkotika och kontakter att sälja till.

– Det är ju så, ett sätt att skaffa sig marknadsandelar på den här illegala marknaden det är ju att råna konkurrenter och kapa telefoner till exempel.

Mer och mer av narkotikahandeln sker idag via telefoner. Även i Stockholm och i Malmö ser polisen att säljtelefonerna är viktiga och värdefulla.

– De är av central betydelse för narkotikahandeln därför att de finns i ett väldigt stort nätverk, genererar väldigt stor omsättning och försäljning, säger Erik Åberg,  biträdande lokalpolisområdeschef i Malmö.

Vad är det för omsättning vi pratar om för en säljtelefon?

– Vi kan ju prata om tiotusentals kronor dagligen och upp till halvmiljonbelopp i månaden.

Tack vare av de stora intäkterna kan säljtelefonerna i sig betinga ett högt värde. I Malmö och Göteborg pratar polisen om ett gatuvärde på flera hundra tusen kronor, upp till en halv miljon, för de mest attraktiva säljtelefonerna.

- Vi ser ju att det här är knutet till narkotikahandeln i sig. Och narkotikahandeln är ju en känd grogrund för våldsamma konflikter, skjutningar och mord. Så telefonerna är ju en central del i detta, säger Erik Åberg på Malmöpolisen.