Kina

Över 1 000 döda av coronaviruset

1:31 min

Antalet döda i det nya coronaviruset fortsätter öka i Kina där nu över 1 000 personer har avlidit. Nu sparkas ledningen för hälsomyndigheten i den värst drabbade provinsen Hubei.

Tidigare har tjänstemän på lägre nivå sparkats men nu börjar huvuden rulla även högre upp i hierarkin i Hubeiprovinsen i centrala Kina. Både kommunistpartiets partisekreterare och generaldirektören för Hubeis hälsomyndighet får nu sparken, rapporterar statliga medier.

Ingen motivering till varför har ännu blivit offentlig, men beskedet var inte oväntat med tanke på det allvarliga läget i Hubei och provinshuvudstaden Wuhan, där sjukvården fortsatt är under enorm press.

Av de över 1 000 personer som nu avlidit av det nya coronaviruset har nästan samtliga dött i Hubei och Wuhan. Det är också där som majoriteten av de över 7 000 svårt sjuka finns.

Det råder allvarlig materialbrist, sjukhusen är överfulla och på en presskonferens igår medgav partisekreteraren i Wuhan att 1 500 personer vars tillstånd bedöms som kritiskt tidigare inte kunnat läggas in på sjukhus.

Utanför Hubei ser läget bättre ut. Antalet nya bekräftade fall fortsätter minska för sjunde dagen i rad men totalt i Kina har nu nästan 43 000 personer bekräftats smittade av det nya coronaviruset.