El Salvador

Presidenten anklagas för att hota demokratin

1:47 min

I El Salvador kommer skarp kritik mot president Nayib Bukele som i söndags skickade in militärer i landets parlament för att utöva påtryckningar på ledamöterna. Oppositionen anklagar presidenten för att våldföra sig på demokratin.

Ledamöterna reste sig upp och applåderade i parlamentet när El Salvadors högsta domstol igår meddelade att de kommer utreda president Nayib Bukeles agerande i söndags, när han tog sig in i parlamentet eskorterad av militär.

Bukele försökte pressa parlamentarikerna att godkänna ett lån på drygt 100 miljoner dollar. Pengarna ska användas för att köpa vapen, helikoptrar och ett krigsfartyg som ska hjälpa militär och polis att bekämpa gängbrottsligheten.

Bukele gav parlamentet ett ultimatum att godkänna lånet inom en vecka, och uppmanade sina anhängare att annars göra folkligt uppror. Oppositionen menar att militariseringen av parlamentet var ett försök till statskupp.

– Presidenten har ingen respekt för demokratin, som kostade det här landet så mycket att nå, sa Cristina Cornejo, parlamentsledamot för vänsterpartiet FMLN, tidigare en gerillarörelse under El Salvadors långa inbördeskrig.

Parlamentsledamöterna höll igår en lång session för att debattera Bukeles tilltag – som fördöms av det civila samhället, fria medier och det internationella samfundet. Men presidentens ultimatum kvarstår.

Bukele skrev igår på Twitter att han har stöd av folket och militären, och att parlamentarikerna bara försöker försvara det nuvarande politiska systemet.