Göteborg

Expolitiker stämd för förtal – frias i tingsrätten

2:29 min

Förra S-politikern Ann-Sofie Hermansson frias från anklagelserna om grovt förtal. Två kvinnor anser sig kränkta av att Hermansson kallat dem "extremister" på sin blogg, men tingsrätten ogillar åtalet. Domen kommer dock att överklagas.

Mats Hagelin, rättens ordförande, förklarar att man haft att ta ställning till ett antal formuleringar gjorda av Hermansson. Vissa av dem har varit rena värdeomdömen, och kan inte prövas i juridisk mening. Men det har också gällt konkreta påståenden, till exempel att Hermansson uttryckt att målsäganden försvarat terrorister.

– De kan vi pröva, och de kan potentiellt sett vara skadliga för målsägandens anseende. Men det menar vi varit försvarbart för Ann-Sofie Hermansson inom ramen för det fria samtalet. Dessutom menar vi att hon visat tillräcklig fog för de här uppgifterna.

Ängla Eklund, jurist vid Institutet för juridik och internet, har följt målet och säger att utfallet var väntat men inte självklart.

– Det var ändå väntat att man tycker att yttrandefriheten har företräde i det här fallet, på det sätt som bevisningen har förts. Men det utesluter inte att man skulle kunna överklaga och få en annan bedömning. Förtal är en komplex avvägning mellan yttrandefrihet och skyddet för integriteten.

Det var i efterspelet till en inställd visning av filmen "Burka Songs 2.0" i kommunens lokaler som Ann-Sofie Hermanson gjorde flera blogginlägg där två kvinnor beskrevs som "extrema röster" eller "extremister", och påstods ha "försvarat terrorister". Hermansson var vid den tiden ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

De två kvinnorna, som skulle ha lett ett panelsamtal efter den planerade filmvisningen, gjorde en polisanmälan mot Ann-Sofie Hermansson. När polisen lade ner ärendet, valde kvinnorna att stämma Hermansson i ett enskilt åtal för grovt förtal. Enligt stämningen har Hermansson haft som motiv att kränka kvinnorna på grund av deras muslimska tro.

Rättsprocessen har väckt stor uppmärksamhet bland offentliga debattörer. Många har tydligt tagit ställning för Ann-Sofie Hermansson, och framfört att en fällande dom vore ett hot mot yttrandefriheten. Andra har gett stöd åt de muslimska kvinnorna.

Silas Aliki, de båda målsägandenas ombud, säger att domen kommer att överklagas.

– Vi delar inte den bedömning som tingsrätten har gjort i den här domen, säger hon.

 Ann-Sofie Hermansson är nöjd över domen.

– Det är en seger för demokratin och yttrandefriheten, säger hon och fortsätter:

 – Politiska samtal ska vi ha i media eller i politiska debatterar, inte i tingsrättens lokaler, det är ju absurt, säger Ann-Sofie Hermansson