Kvartalsrapport

Osäkerhet kring coronaviruset hos starkt LKAB

1:48 min

Statliga gruvbolaget LKAB går bra för tillfället och gjorde en vinst på 12,9 miljarder kronor före skatt förra året vilket nästan är en fördubbling jämfört med året innan, visar företagets bokslut.

Samtidigt gör coronavirusutbrottet och stillastående stålverk i Kina den närmaste tiden osäker menar företaget.

– Det är väldigt osäkert just nu, säger LKAB:s vd Jan Moström.

Hur påverkar det LKAB att kinesiska stålverk står stilla?

– Kina är den största marknaden för järnmalm så drar man ner efterfrågan där så ser man ju en avmattning i priset. Och det ser vi ju att de senaste veckorna har vi haft en sättning på järnmalmspriset, säger Jan Moström.

Osäkerhet kring coronavirusets effekter på järnmalmsmarknaden hos det i övrigt välmående statliga företaget. Vinsten förra året slutade på 12,9 miljarder kronor före skatt vilket är den största vinsten gruvbolaget redovisat sedan 2011.

Styrelsen föreslår en utdelning på 6,1 miljarder kronor till ägaren, svenska staten, och Jan Moström säger att det starka fjolåret dels beror på en god produktion och relativt höga järnmalmspriser. Och draghjälp från en stark dollar och en svag krona då LKAB har sina kostnader i kronor och intäkter i dollar.

– Det ger oss ju en rejäl draghjälp, så är det, säger Jan Moström.

Samtidigt är en annan osäkerhet framöver frågan om det finns någon malm kvar att bryta i bolagets största gruva i Kiruna efter år 2035. Det här försöker företaget nu ta reda på genom provborrningar och undersökningar av järnmalmskroppen under Kiruna.

– I huvudsak håller vi på med ortdrivning, alltså vi driver tunnlar så att vi ska komma i borrlägen. Och under det här året borde vi börja få indikativa resultat på hur det ser ut, mer precis kan jag inte vara, säger Jan Moström.