Lägenhetsbordeller

41 sexköpare gripna i insats på Södermalm

1:48 min

Polisen har gripit ett stort antal sexköpare under en insats mot prostitution i Stockholm. Enligt uppgift till Ekot handlar det om 41 män. Brotten ska ha skett på lägenhetsbordeller.

För ett par veckor sedan gjorde polisen flera tillslag under en riktad insats mot prostitution i Stockholm. Enligt vad Ekot erfar var insatsen framförallt inriktad mot lägenhetsbordeller, lägenheter som tillfälligt hyrs, och där det säljs sex under en begränsad tidsperiod.

Insatsen gjordes mot tre olika adresser, bland annat på Götgatan på Södermalm.

Sammanlagt greps 41 män under insatsen, som polisen drev utifrån myndighetens nya arbetssätt snabbare lagföring. Det innebär att poliser i yttre tjänst avslutar utredningen på plats, och kan i samråd med bland annat jourförundersökningsledare dela ut böter direkt.

Nästan alla av de männen som togs under insatsen lagfördes enligt snabbare lagföring. I några få fall väntar vidare utredning av åklagare.

Just tillfälliga lägenhetsbordeller är något som blivit vanligare i framförallt storstadsregionerna under senaste åren, enligt polisen.

– Det som man tidigare förknippade med prostitution, typ gatuprostitution, har reducerats kraftigt. Prostitutionsarenan har flyttat inomhus, till Airbnb-lägenheter, hotell och liknande, säger Johan Christiansson, utredare mot prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Insatsen som resulterade i att 41 män greps kan jämföras med förra året, då dömdes totalt under året ett 50-tal män i hela Stockholms län för köp av sexuell tjänst eller försök till köp av sexuell tjänst.