Coronaviruset

Coronaviruset kan ha börjat spridas redan i maj i fjol

2:04 min

Det är troligt att det nya coronaviruset, som framför allt drabbat Wuhan i Kina, började spridas för flera månader sen.

Den första patienten med bekräftad sjukdom av coronaviruset från Wuhan blev sjuk 8 december i fjol. Nu har kinesiska forskare visat att smittan antagligen spreds mycket tidigare än så.

Smittspridningen kanske startade redan i mitten av maj i fjol. Det visar en studie, som ännu inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift och därför inte granskats av andra forskare. I studien visar kinesiska forskare från Shanghai i Kina och från Ottawa i Kanada hur den genetiska kartläggningen av viruset kan ge de här resultaten.

De uttalar sig försiktigt och skriver i studien att smittspridningen kan ha startat allt från tre månader innan det första upptäckta fallet, till sju månader innan, alltså i mitten av maj.

De konstaterar att matmarknaden i Wuhan som först pekades ut som en trolig smittkälla, därför inte behöver vara det.

Det är väldigt vanligt att det som så småningom blir ett utbrott startar försiktigt och långt senare tar kraftig fart.

Ebola-epidemin i Västafrika, som drabbade tusentals under hösten 2014, började redan i december året innan. Den epidemin startade med att en liten pojke på två år, Emile i Guinea, blev hängig och fick feber och dog.

Han smittade sin syster, mamma, moster och en väninna. Väninnan tog  senare ebolasmittan vidare till grannlandet Sierra Leone. Den gången tog det nio månader från första smittan tills epidemin var ett faktum.

Med coronaviruset i Wuhan, kan det ha tagit allt från tre till sju månader innan vården uppfattade det som blev den sjunde typen av coronavirus som kan smitta människa.

Referens: "Evolution and variation of 2019-novel coronavirus"