Sverigedemokraterna

SD:s Paula Bieler lämnar riksdagen

2:36 min

Paula Bieler, en av Sverigedemokraternas ledande företrädare, lämnar riksdagen. Detta efter att hennes ansökan om att få ledigt för att åka på bröllopsresa har avslagits. Hon är kritisk till dagens strikta regler.

– Det är en viktig principiell diskussion att ta. Ska vi vara knapptryckare, på plats i riksdagen hela tiden, försaka våra privatliv, försaka våra familjer? Eller ska vi se över det här så att personer kan ha ett helt känsloliv, med barn, med familjer, med en förankring i en verklighet utanför det här huset, säger Paula Bieler.

Samtidigt är det väl känt att riksdagen är väldigt restriktiv med ledigheter. Trodde du ens att det här skulle beviljas?

– Nej, det trodde jag väl inte. Men det är en diskussion värd att lyfta, säger hon.

Sverigedemokraten Paula Bieler, som är migrationspolitisk talesperson, ska gifta sig, och sedan åka på bröllopsresa. Därför ansökte hon om att under en månad - med början den 29 februari - få ledigt från riksdagen. Det skulle innebära att hon skulle avstå från sitt arvode och tillfälligt låta en ersättare tjänstgöra.

Men enligt praxis kan en ledamot endast beviljas ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, för internationella uppdrag eller för att bli statssekreterare.

Stödet för att säga nej till Paula Bielers ansökan var stort, bara tre riksdagsledamöter, förutom Paula Bieler själv, tryckte på grön knapp. Hon är besviken och har nu bestämt sig för att lämna sin riksdagsplats. Att hon inte fick ledigt är ett av flera skäl till det.

– Jag tycker inte heller att man ska ta ledigt i tid och otid, men jag tycker att det finns vissa tidpunkter, vissa särskilda milstolpar i livet, som är speciella, att gifta sig är en sådan, säger hon.

Paula Bieler riktar också kritik mot riksdagens arbetssätt.

– Det är mer en plats för opinionsbildning och utspel än det arbete som jag tycker att man bör göra som folkvald, säger hon.

Paula Bieler är också en av de sverigedemokrater som var emot att partiet, på landsdagarna i höstas, beslutade att överge kravet att sänka gränsen för fri abort till 12 veckor - och ställa sig bakom den nuvarande abortlagstiftningen. Det har också spelat in, säger hon.

– För mig personligen är det klart att det har blivit svårare när jag känner att jag och partiet börjar gå skilda vägar i ett antal frågor, säger hon.

I samband med landsdagarna i höstas lämnade Paula Bieler också partistyrelsen. Nu ska hon återuppta sina studier och fokusera på privatlivet.

– Har man kommit in i politiken som heltidspolitiker när man är 20 år så är det nog bra att leva lite utanför den här knasiga världen också, säger hon.

Du är ju en av dem som pekats ut som tänkbar efterträdare till Jimmie Åkesson, när han en dag väljer att sluta. Hur blir det med det nu?

- Dels så sitter han väl kvar ett bra tag, sedan stänger jag inga dörrar åt något håll, det har jag aldrig gjort, säger Paula Bieler.

Tidigare har Stig Henriksson (V) och Thomas Bodström (S) lämnat riksdagen efter att ha fått nej på sina ledighetsansökningar.