Stefan Jakobsson

SD-politiker i rätten för bedrägerier mot riksdagen

2:17 min

Idag startade rättegången mot den förre riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Stefan Jakobsson. Han står åtalad för bedrägeri.

Chefsåklagaren Joakim Zander menar att Jakobsson gjort flera resor och hotellbokningar privat men låtit riksdagen betala dem.

– Han har låtit statsförvaltningen betala för taxiresor och hotellövernattningar som varit privata och inte haft med riksdagsarbetet att göra, säger Joakim Zander.

Stefan Jakobsson var SD:s skolpolitiska talesperson och riksdagsledamot fram till strax före valet 2018. Då hade tidningen Aftonbladet publicerat flera artiklar om hans resevanor.

Åtalet bygger till stor del på tidningens uppgifter. Det handlar om ett trettiotal taxiresor, flera av dem nattetid, och flera hotellnätter som åklagaren menar varit privata, men som Stefan Jakobsson låtit riksdagen betala.

En av åtalspunkterna handlar om en privat fest som Jakobsson bokfört som konferens och som han därmed fått ersättning för från riksdagen.

Stefan Jakobsson, som numera jobbar som tjänsteman på SD:s partikansli, nekar till alla anklagelserna.

De nattliga besöken på klubbar och krogar i Stockholms innerstad förklarar han med att man är riksdagsledamot dygnet runt. Syftet med besöken var att knyta nya kontakter, sa han vid dagens förhandling i Eskilstuna tingsrätt.

– Jakobsson menar att allt han gör är riksdagsarbete, och det kan inte vara riktigt. För då skulle han få ersättning för alla resor han gör, säger Joakim Zander.

Efter artiklarna i Aftonbladet betalade Stefan Jakobsson tillbaka en del av taxi- och hotellpengarna. Frågan är varför han har gjort det, med tanke på att han hävdar att han har gjort resorna i tjänsten.

– Jag fick rådet att betala för resorna för att slippa att media skulle sluta jaga mig, det var ett väldigt dåligt råd, sa Stefan Jakobsson.

Förhandlingarna här i Eskilstuna tingsrätt fortsätter imorgon och beräknas bli klara på onsdag. Stefan Jakobsson avböjde en intervju.