EU-beslut i dag

Kambodja väntar på besked om frihandel

2:07 min

I dag kommer EU:s beslut i frågan om Kambodja fortsatt ska få tullfrihet för landets viktiga textil och skoindustri till unionen. Avtalet ger Kambodja stora exportfördelar till den europeiska marknaden som är landets största exportmarknad.

EU tycker att Kambodja inte uppfyller de krav i avtalet som handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Om avtalet sägs upp av EU så riskerar hundratusentals arbetare inom textilindustrin att förlora sina jobb.

– Det är klart att jag är orolig, säger Song Srey Ang och skrattar nervöst. Hon jobbar på en av många textilfabriker i utkanten av Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

Uppskattningsvis åttahundra tusen arbetare i Kambodja kan påverkas när EU i dag meddelar om unionen kommer att avbryta frihandelsavtalet som kallas "Everything But Arms". I avtalet måste Kambodja leva upp till krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

EU har genomfört en ett år lång utvärdering om landet lever upp till kraven och har där kommit fram till att Kambodjas regering inte följer avtalet.

Det har fått EU att hota med att dra sig ur avtalet om tullfrihet som ger Kambodja stora ekonomiska fördelar när man exporterar kläder och skor till EU. En rad stora klädmärken, som H&M, Zara, och Adidas anlitar textilfabriker i Kambodja och de drar i dag nytta av tullfriheten och om den försvinner så är det stor risk att man flyttar tillverkningen någon annanstans.

När EU i dag ger besked om man drar sig ur avtalet så kommer Kambodja ha sex månader på sig att göra förändringar som skulle kunna göra att EU ändrar sitt beslut. Att landets ledare Hun Sen ska böja sig för kraven är inte troligt. Han har vid flera tillfällen sagt att ge efter skulle vara att förlora en del av landets suveränitet.

Flera textilarbetare Sveriges Radio talat med, men som inte vill bli inspelade för att de är rädda för att råka illa ut, säger att Hun Sen sätter sina egna intressen först och inte tänker på folket.

Sömmerskan Song Srey Ang är nu rädd för att om avtalet försvinner så kommer det att påverka hennes och andra textilarbetares liv.

– Jag tror att de flesta arbetare inte vet vad det kommer att betyda. Men om fabriker stängs, så kommer vi att tvingas att lämna vårt hemland för att arbeta utomlands, säger hon