Krypterad kommunikation lästes

Expert om avslöjandet: ”Helt unikt”

2:02 min

Under stora delar av kalla kriget läste amerikansk och tysk underrättelsetjänst krypterade kommunikation från andra länder. I hemlighet ägde man det ledande krypteringsföretaget Crypto AG, rapporterar Washington Post. En svensk låg bakom krypteringsmaskinerna och startade företaget.

I över 50 år kunde amerikansk och tysk underrättelsetjänst under kalla kriget läsa stora delar av andra staters krypterade kommunikation genom att i hemlighet samarbeta med ett ledande krypteringsföretag, det skriver Washington Post.

Företaget Crypto AG, som startades av svenska Boris Hagelin, kom under kalla kriget att kontrolleras och ägas av CIA och tyska underrättelsetjänsten BND. Genom att sälja riggad krypteringsutrustning till länders regeringar kunde man läsa deras kommunikation.

Många av uppgifterna som framkommer i Washington Post har redan avslöjats i en svensk bok som publicerades år 2016.

Författaren till boken, Sixten Svensson, berättar om hur krypteringsutrustningen riggades.

– Man hade en instruktionsbok som följde med varje maskin, och den skrevs av USA:s nationella säkerhetsmyndighet, NSA. Det landade alltså tusentals kopior av meddelanden hos NSA varje dygn på olika språk, och översättningen gjordes av tolkar, säger Sixten Svensson.

Sixten Svensson var också svåger till Boris Hagelin som grundade Crypto AG. Men Hagelin berättade inget för sin familj, säger Sixten Svensson.

– Han var väldigt förtegen. Men flera gånger sa han ”det är väldigt synd att jag inte kan berätta vad jag gjort under livet. Då skulle ni tro att jag var världens största spion”. Och det var han ju.

Den fristående underrättelseexperten Joakim von Braun säger att det är helt unikt med spionarbete i såhär stor skala.

– Det är helt unikt. Det finns inte möjlighet att göra något liknande – vare sig tidigare eller senare, säger han.