
Japansk diet från 1975 minskar fetma
Traditionell japansk kost från 1975 har i försök på möss och människor visat sig kunna motverka fetma och förbättra hälsan, enligt japanska forskare vid Tohokus universitet.
– Japansk mat som var typisk för 45 år sedan 1975, visade sig ge försöksmöss halverad bukfetma jämfört med maten som japaner numer äter. Och mössen hade betydligt mindre risk för diabetes och fettlever, berättar docent Tsuyoshi Tsuduki vid Tohokus univeritet.
Dessutom var mössen piggare i huvudet och levde 20 procent längre enligt studien. 1975 var kosten betydligt mer varierad än idag, med mycket frukt och syrade grönsaker och havsmat. På den tiden dracks dessutom knappt någon läsk och juice.
Tsuyoshi Tsuduki testade också dieten från 1975 på människor. Först på ett 30-tal överviktiga försökspersoner och sedan lika många normalviktiga.
Studien höll på en månad med färdiga maträtter hemkörda. De som åt 1975-maten tappade mellan 3-6 kilo i vikt. Dessutom gick dåligt kolesterol LDL ned och bra HDL upp och blodsockernivåerna låg på en bättre nivå av 1975-maten. Även tarmfloran påverkades positivt.
– Det är ganska vanligt att se en viktnedgång på tre kilo på en månad med någon form av diet, enligt kostforskaren Louise Brunkwall vid Lunds Universitet.
Liknande positiva hälsoresultat som vid den japanska 1975-maten fås även hos dem som äter traditionell nordisk eller medelhavskost, enligt Louise Brunkwall som läst de japanska studierna.
Referenser:
Yamamoto K. et al, The Japanese diet from 1975 delays senescence and prolongs life span in SAMP8 mice, Nutrition Volume 32, Issue 1, January 2016, Pages 122-128, https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.07.002
Sugawara S. et al, The 1975 Type Japanese Diet Improves Lipid Metabolic Parameters in Younger Adults: A Randomized Controlled Trial, J. Oleo Sci. 67, (5) 599-607 (2018), doi : 10.5650/jos.ess17259