UNGA PÅ NÄTET

Barn pressas att skicka nakenbilder

2:04 min

Antalet polisanmälningar om att barn pressats till att skicka nakenbilder eller posera sexuellt ökar, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. 13-åriga Clara vill varna andra.

– Jag antar att han bara addade mig. Det första han sa var "skicka nakenbilder". Jag sa ”jag skickar inte nakenbilder”. Sen skickade han en bild från internet och sa ”Jag kommer lägga ut det här och säga att det här är du om du inte gör som jag säger.”

Clara berättar att hon var elva år när någon hotade och pressade henne till att skicka bilder på sig själv på sociala medier-plattformen Snapchat.

– Och jag bara ”okej okej”. Han sa: ”jag kommer döda din familj, skicka tre av det här, fyra av det här, 15 av det här.”

Clara blev rädd, och visste inte vad hon skulle göra men tänkte att om hon bara skickade bilderna kanske det skulle vara över.

– Han sa ”om du inte skickar mer så lägger jag ut de här fem bilderna”, jag kände bara ”så klart, vad dum jag var.” Han sa att jag skulle skicka fler bilder, och till slut skrev jag ”det räcker”.

– Jag ringde polisen medan det hände. Hon sa bara ”skriv ingenting, skriv ingenting”, berättar Clara.

Clara polisanmälde. Och i Brottsförebyggande rådets statistik märks också en ökning av sådana anmälningar.

Enligt preliminär statistik för 2019 anmäldes närmare 1200 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.  Det är drygt 30 procent fler än året innan. Antalet varierar mycket mellan åren, men sett över de senaste tio åren är ökningen tydlig.

Ändå tror Jan Olsson, vid Polisens nationella IT-brottscentrum, att det är en bråkdel av alla fall som polisanmäls.

– Det läskiga är att mörkertalet är hur stort som helst. Av hundra olika skäl, det ena är att man inte vågar berätta att man blivit utsatt, man känner skuld vilket man naturligtvis inte ska göra, eller att man känner varför ska jag polisanmäla det här. Kombinerar man ihop det här så inser man att det är ohyggligt många fler som är med om det än som går till polisen med det.

Jan Olsson tycker att det ligger ett stort ansvar på föräldrar, att vara närvarande i sina barns digitala liv.

– Jag tror att ska det här lyckas så bra som möjligt så handlar det om när man skaffar mobil eller dator med internet till barnet ska man sitta ner med barnet redan från låg ålder. Så att barnet får in i ryggmärgen att föräldrar är med och att det inte är något konstigt med det, säger Jan Olsson.

Flera barn Ekot varit i kontakt säger också att de har svårt att berätta om sånt här för sina föräldrar. Inte heller Clara vågade först berätta för sin mamma. Men det kändes mycket bättre efter att hon gjorde det, så Clara vill peppa andra som blivit utsatta att våga berätta det för någon man litar på.

– Jag mådde mycket bättre efter det, för om jag mådde dåligt så kunde min mamma förstå varför, säger hon.

I Claras fall ska polisen inte ha lyckats identifiera gärningsmannen. Men för Clara är det viktigaste att få säga till andra utsatta barn och ungdomar:

– Känn inte att det är ditt fel. Jag säger bara till dem som blir sexuellt trakasserade, det är absolut inte ditt fel, aldrig någonstans är det ditt fel, säger Clara.

Clara heter egentligen något annat.

Lyssna på när Ekots reporter konfronterar en nätpedofil i tredje avsnittet av P1 Dokumentärserien Gamer