”Århundrades underrättelsekupp”

Utredning inleds efter avslöjande om krypterad information

1:53 min

I Schweiz har regeringen inlett en utredning efter avslöjandet att tysk och amerikansk underrättelsetjänst i flera årtionden haft tillgång till krypterade information som andra stater skickat via det schweiziska företaget Crypto AG.

I en grå femvåningskloss i en förort till staden Zug i Schweiz hade Crypto AG sitt huvudkontor fram tills företaget upplöstes för två år sedan. Från den oansenliga byggnaden såldes avancerade krypteringsmaskiner till hela världen, maskinerna skulle göra meddelanden omöjliga att dechiffrera för utomstående. Men det schweiziska TV-programmet Rundschau, kollegorna vid tyska ZDF och tidningen Washington post har nu avslöjat att tyska och amerikansk underrättelsetjänst var Crypto AG:s egentliga ägare och att maskinerna såldes i två versioner, en säker och en med en bakdörr.

Informationen från de manipulerade maskinerna och vinsterna från försäljningen hamnade rätt i händerna på underrättelsetjänsterna, visar 280 sidor hemliga dokument som läckts till medierna.

Det beskrivs som århundrades underrättelsekupp, bland de omkring 120 länder som ska ha köpt utrustning från Crypto AG finns både vänner och fiender; Saudiarabien, Iran och Libyen till exempel. Huvudmotståndaren under kalla kriget, Sovjetunionen, är dock inte bland dem.

Schweiz, som skattar sin neutralitet och sin förmåga att bevara hemligheter högt, frågar sig nu, vem ska lita på oss, och den schweiziska regeringen har inlett en utredning för att ta reda på huruvida landets militära underrättelsetjänst och dåvarande regeringsmedlemmar kände till vad som pågick i det anonyma huset utanför Zug.

Varken den tyska underrättelsetjänsten BND eller amerikanska CIA har kommenterat avslöjandet, men en tidigare statssekreterare, som samordnade de tyska underrättelsetjänsterna under den mångårige förbundskanslern Helmut Kohl, bekräftar uppgifterna. Operationen gjorde världen lite säkrare, säger Bernd Schmidbauer till journalisterna bakom avslöjandet.