Naturmorgon gör Fågelsångsnatten 3 maj – åtta timmar fågelsång från hela världen

Vi kan stolt presentera en unik satsning! Söndag 3 maj blir det direktsänd fågelsång i P1 - i åtta timmar i sträck.

Obs! Den internationella Dawn chorus är inställd, men vi sänder ändå. Läs mer här.

Med start vid midnatt söndag 3 maj guidar Naturmorgon lyssnarna genom en hel natt av direktsänd fågelsång från Sverige och världen. Sändningen startar i Australien där solen just gått upp och avslutas med en hel kör av vårfåglar när klockan närmar sig 08.00 i Sverige.

– Det kommer att bli mäktigt att få höra hur gryningen vandrar över kontinenterna. Och hur fåglarna här i Sverige vaknar, först längst upp i nordost och sen längre och längre söderut allteftersom morgontimmarna går, säger Fågelsångsnattens programledare Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.

Under Fågelsångsnatten samarbetar Naturmorgon med ”Dawn Chorus”, en internationell radiosändning där över 20 länder bidrar med livesänd fågelsång. Sändningen följer solens uppgång runt klotet, den tidpunkt då fågelsången är som mest intensiv. Det blir en symfoni där ständigt nya röster hörs – från lyrfågel i Australien till rödhake och koltrast i Europa.

Småland blir nav

Nattens nav blir en småländsk lövskog där våra närmsta och kanske allra käraste vårfåglar håller konsert – koltrast, taltrast, bofink, rödhake, gärdsmyg och de sångare som nyss anlänt från sydligare breddgrader. Här finns programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall för att guida genom den internationella sändningen tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.

– Vi ser fram emot en lång, härlig uppesittarnatt med fågelprat, fågelkärlek och fågelkunskap. Det här kan bli en stor upplevelse både för den som vill lära sig känna igen en och annan ny röst i fågelkören, och för den som bara vill njuta av det kanske bästa ljud som finns: fågelsång, säger Mats Ottosson.

Reportrar runt om i Sverige

Dessutom finns reportrar och fågelexperter på plats på ytterligare fyra platser runt om i Sverige:

Thomas Öberg möter vårfåglarna som följer Östersjöns kust norrut mot Bottenviken. Flock efter flock viker av inåt landet längs älvar och åar. Ett sådant ställe är Ersnäs strax söder om Luleå, där Alån rinner ut i Bottenviken. Det blir en naturlig väntsal för sångsvanar, gäss, tranor, storspovar och alla andra i fågelkören.

Joacim Lindwall finns på en myr i barrskogen i Dalarna för att följa ett orrspel tillsammans med fågelskådaren Staffan Müller.

Lena Näslund har stämt träff med Birdlife Sveriges ordförande Lotta Berg vid Hornborgasjön, bland kvardröjande tranor och sånglärkor som spelar högt över fälten.

Lisa Henkow finns i Skanör där den gröna Landgrens holme är vitprickig av fåglar. Skärfläckor och skrattmåsar lägger ägg, medan strandskator och tofsvipor redan ruvar. Flera arter tärnor börjar anlända från Afrika. Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson, känd för filmer som Ljusår och Pica pica, är ciceron bland fåglarna.

Fågelsångsnatten 3 maj – några hållpunkter:

00.03-01.00: Sändningen inleds från Småland och kollar läget med några av reportrarna runt om i Sverige.

01.00-06.00: Fågelsång jorden runt och Sverige runt. Fågelsångsnatten följer den internationella sändningen, lyssnar in fåglarna i Sverige och återkommer regelbundet till reportrar och fågelexperter runt om i landet.

06.00-07.00: Fågelsång nonstop från över 20 olika länder runt om i världen. Presenteras av Derek Mooney från irländska RTÉ som håller i den internationella sändningen.

07.00-08.00:  Tillbaka till Småland för att tillsammans med lyssnarna och reportrarna runt om i Sverige möta den nya dagen – samtidigt som fågelsången sakta börjar avta.

Sändningstid

Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.03- 08.00. Efter sändningen finns den tillgänglig som podd.