Svensk hjälparbetare i Nordkorea

7:56 min
  • Idag inleds en stor internationell säkerhetskonferens i München, och för första gången väntas Nordkorea ha en delegation på plats. Landet har ju de senaste åren hamnat i fokus i världspolitiken flera gånger i samband med kontroversiella kärnvapentester, historiska toppmöten och hårda utspel.
  • Hur är det att bo och jobba där som västerlänning? Daniel Wallinder, katastrofhandläggare på Svenska Röda Korset har just återvänt efter 1,5 års arbete i Nordkorea.
  • Hör reportage av reporter Anders Ask.

Daniel Wallinder har alltid fascinerats av det stängda Nordkorea.Han hade gjort två kortare besök där 2016 och 2017, innan han för ett och halvt år sedan stationerades i huvudstaden Pyongyang som Röda Korsets ansvarige för åtgärder vid katastrofer, i nära samarbete med den nordkoreanska systerorganisationen. Nu är han tillbaka i Sverige och summerar sin tid i Nordkorea. Den har varit givande, anser han. Men det har också varit ett svårt jobb. De nordkoreanska myndigheternas kontroll och bristen på information har varit ett ständigt närvarande problem.

Under Wallinders tid i Nordkorea drabbades landet av fem större naturkatastrofer - bland annat översvämning, torka och tyfoner. Daniel Wallinder säger att samarbetet med nordkoreanerna fungerar som bäst i sådana skarpa lägen. Annars kan det vara trögt. Inte minst ute i landet där lokala myndigheter kan vara misstänksamma mot utlänningar.

De nordkoreanska kollegerna och de vänner han fick under sin tid i Pyongyang var nyfikna på den svenska gästen. Daniel Wallinder fick frågor om det svenska samhället, och säger att en del är svårt för nordkoreaner att förstå - och ger exemplet med bostäder - att vi i Sverige måste söka lägenhet, att det kan vara svårt att hitta en och inte sällan köper vi vårt boende - det är svårt att förklara för någon som får sig en lägenhet tilldelad av staten. Det fanns ämnen som var för känsliga att ta upp men att det var ändå mer öppet än han hade tänkt sig.

Ett av hans bestående intryck från Nordkorea är de stora skillnaderna i levnadsstandard i landet - speciellt mellan stad och landsbygd. Men också den utbredda bristen på rent vatten och det stora antalet undernärda i landet