Enligt uppgift till Ekot

Riksdagen: Svensk narkotikapolitik bör utredas

1:52 min

Regeringen bör tillsätta en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken. Det kravet väntas riksdagens socialutskott ställa sig bakom i morgon, enligt vad Ekot erfar. Alla åtta partier uppges stå bakom beslutet.

Den senaste tiden har det varit en intensiv debatt om den svenska narkotikalagstiftningen. Företrädare för flera partier har krävt en översyn - som också ska omfatta den omtvistade kriminaliseringen av eget bruk.

Sedan 1988 är det straffbart att använda narkotika i Sverige. Det gör att missbrukare avstår från att söka vård, enligt kritiker, medan förespråkarna anser att kriminaliseringen motverkar att ungdomar testar droger.

I morgon väntas alltså riksdagens socialutskott uppmana socialminister Lena Hallengren att ta initiativ till en utvärdering av hela den svenska narkotikapolitiken. Syftet, enligt det dokument som Ekot har läst, ska vara att säkerställa att den förda politiken "är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering".

Alla åtta riksdagspartier står bakom beslutet, enligt Ekots källor, men ingen vill låta sig intervjuas nu i kväll. "Den här frågan är så infekterad, så här är ett jättestort steg framåt", säger en av de riksdagsledamöter Ekot har pratat med.

Ett enigt socialutskott vill också att regeringen ska ta initiativ till en så kallad nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall. "En fortsatt restriktiv narkotikapolitik ska kombineras med en god missbruks- och beroendevård", anser ledamöterna.