Telekom

Mobilmässa ställs in på grund av coronaviruset

1:40 min

Årets upplaga av mobilbranschens stora mässa Mobile World Congress i Barcelona, ställs in. Orsaken är oron för det nya coronaviruset som fått flera av branschens ledande företag att hoppa av.

Efter ett krismöte som varade i nästan sex timmar, så kom beskedet att branschorganisationen GSMA ställer in årets Mobile World Congress i Barcelona, en av världens största årliga mässor för mobilbranschen och den som räknas som den viktigaste.

Det är oron för det nya coronaviruset som har fått det ena företaget efter det andra att hoppa av, bland dem svenska Ericsson, Europas största mobiloperatör Deutsche Telekom till Facebook och Cisco. Mässan har räknat med 2.800 utställare och 100.000 deltagare från hela världen, bland annat från Kina och provinsen där utbrottet av coronaviruset har sitt epicentrum.

Tidigare idag höll den spanska hälsoministern en presskonferens där han betonade att det inte finns anledning till oro för det nya coronaviruset i Katalonien där man inte har haft ett enda fall hittills och vicepresidenten Teresa Ribera har kallat oron för spridning av viruset för "psykologisk alarmism" – en överdriven rädsla.

Den inställda mässan är ett hårt slag för Spaniens – och Kataloniens ekonomi. Man räknar med att konsekvensen blir ett intäktsbortfall på uppskattningsvis 500 miljoner euro. Härnäst väntas en debatt om vem som ska stå för kostnaderna för en inställd mässa.