Jemen

Stulna hjälpsändningar finansierar kriget

1:57 min

I Jemen hotas viktiga hjälpsändningar av våld, byråkrati och rån. 
Tonvis av mat har förstörts i lagerlokaler, hjälparbetare har gripits och hotats och matleveranser har stulits och sålts och enligt vittnen finansierat inbördeskriget.

Hassan Ahmed berättar hur han tvingades upprätta falska namnlistor när hjälpsändningar skulle tas emot. Istället för att gå till behövande sålde houthirebellerna maten på marknaden. Pengarna, säger Hassan, gick till krigskostnader som vapen.

Jag träffade Hassan när han precis flytt från sitt hem i Taiz efter att han slagit larm om stölderna. Han hotades till livet. Hans vittnesmål är bara ett av många om hur hjälpsändningar missbrukas. Nyligen belade houthirebellerna också hjälporganisationer med en särskild skatt, pengar som kritiker menar används till krigsmaskineriet. Det finns också gott om vittnesmål om hur hjälpsändningar kapas och säljs på marknader.

Men nu varnas också för att omfattande byråkrati från houthirebellernas sida gör att hjälpen inte når fram, istället ruttnar maten i stora lagerlokaler och förstörs.

Det kommer också allt tätare rapporter om våld, hot, gripanden och trakasserier av lokala hjälparbetare som levererar mat och andra förnödenheter. Dessutom råder från houthirebellernas sida en stor misstänksamhet mot många västerländska hjälporganisationer. Flera har anklagats för att inte bara komma med hjälp, utan också med politiska budskap.

FN har tidigare ställt in matleveranser till vissa houthikontrollerade områden och flera organisationer diskuterar nu om hjälpsändningar återigen ska ställas in. Den jemenitiska regeringen är dock kritisk och menar att inställda hjälpsändningar slår mot fel personer- de som är i akut behov av hjälp.

80 procent av Jemens befolkning behöver hjälp för att överleva vardagen. Fortfarande hotar en svältkatastrof stora delar av landet och dessutom vägrar världens värsta kolerautbrott i modern tid släppa sitt grepp om landet.

I dag träffas företrädare för EU och flera av de största hjälporganisationerna som verkar i Jemen. Det blir ett slags krismöte för att diskutera de allt svårare möjligheterna att få fram hjälp till dem som desperat behöver.