Israel

Israel fördömer FN efter lista över olagliga bosättningar

2:17 min

Israel har reagerat med stor irritation efter att FN:s råd för mänskliga rättigheter publicerat en lista på företag som kan anses kränka palestiniernas rättigheter.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har publicerat en lista på företag som kan anses kränka palestiniernas rättigheter genom att ha verksamhet på den ockuperade Västbanken.

FN och större delen av världen betraktar Israels bosättningar på Västbanken som olagliga, något som väckt irritation på israeliskt håll.

Det här är första gången som FN hänger ut företag som man anser bidrar till olagliga bosättningar. 112 företag finns på listan, bland de kända internationella namnen finns till exempel Air BnB, Motorola, och Trip Advisor.

Israels utrikesminister Israel Katz kallar listan en skamlig eftergift för de länder som vill skada Israel och bistå bojkottrörelsen BDS, som i flera länder stämplats som anti-semitisk.

Israel fördömer också FN:s råd för mänskliga rättigheter som anti-israeliskt, och politikern Yair Lapid gick så långt som till att döpa om FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter till FN:s kommissionär för terroristers rättigheter.

I rådet sitter länder som Libyen, Somalia och Venezuela. Israel är det enda land som automatiskt utsätts för granskning av rådet.

Människorättsorganisationer som Human Ringts Watch, däremot, kallar publiceringen av listan för en bekräftelse på att världssamfundet inte godtar Israels och USA:s försök att legitimera olagliga bosättningar.

Inga svenska företag finns med på listan. Svenska företag har varit försiktiga med etablering på Västbanken efter att den numer amerikanska kolsyremaskinen Soda Stream flyttade sin tillverkning från Västbanken efter negativ uppmärksamhet.

Kritik riktas dock fortfarande mot företag som IKEA som levererar möbler till israeliska bosättningar på Västbanken men däremot inte till palestinska städer som Bethlehem och Nablus.