Mord

Ilska i Mexiko efter ökat antal kvinnomord

2:01 min

I Mexiko rasar debatten om antalet mord på kvinnor, som ökat kraftigt de senaste åren. I helgen mördades en kvinna under brutala omständigheter i Mexiko City och både polis och politiker får hård kritik för hur de hanterat fallet.

– Jag vill inte att det enda ämnet idag ska vara kvinnomorden. Medierna manipulerar så mycket, mina kritiker tar varje tillfälle som ges att smutskasta mig, sa Mexikos president Andrés Manuel Lopez Obrador när han på sin dagliga presskonferens fick frågan om det ökande våldet mot kvinnor.

Ämnet har stått högst på agendan de senaste dagarna i Mexiko, efter att en 25-årig kvinna mördades och styckades av sin partner i helgen. Polisen som utredde brottet spred de makabra bilderna på offret, som publicerades i flera medier.

López Obradors kommentar på presskonferensen sågs av många som ett försök att bagatellisera och förminska frågan om kvinnomorden, som ökat med 134% de senaste fem åren.

I Mexiko finns det sedan 2012 en särskild rubricering i brottsbalken för män som mördar kvinnor de haft eller har en kärleksrelation med. Men bara några dagar innan mordet på 25-åriga Ingrid Escamilla föreslog Mexikos riksåklagare att man skulle ta bort rubriceringen, som enligt honom försvårar rättsprocessen. Förslaget fick hård kritik av såväl feminister som advokater specialiserade på genusrelaterat våld.

Mexikanska kvinnoorganisationer har kallat till demonstrationer på fredag på flera håll i landet, bland annat utanför huvudkontoren för de medier som publicerade polisens blodiga bilder på Ingrid Escamilla.

"Till och med efter sin död fortsätter medier och polis att våldföra sig på offren" skrev en aktivist på Twitter.