Kommentar

Tomas Ramberg: Vem ska en missnöjd vänsterpartist rösta på?

1:09 min

I och med att Tamara Spiric avstår från att kandidera till ledare för Vänsterpartiet finns bara en kandidat: Nooshi Dadgostar. Även många av Dadgostars sympatisörer sörjer beskedet, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Suget efter flera kandidater har varit större än suget efter Tamara Spiric. Vänsterpartister ser sig som ett parti med många ivriga företrädare, gärna kvinnor, som brinner för att driva vänsterpolitik. Det stärker den demokratiska legitimiteten hos en ny partiledare att vara vald i öppen debatt och tävlan.

Att bara ha en kandidat som valberedningen lägger fram och kongressen sedan väljer utan omröstning är för många vänsterpartister "sossigt" och tecken på toppstyre. Faktum är att just Vänsterpartiet ofta haft strid om partiledarposten, inte bara de senaste decennierna utan kanske ännu mera på den gamla stalinistiska tiden.

Med Spiric försvinner också en möjlighet för missnöjda vänsterpartister att i partiledarvalet markera mot partiets politik och ledarskap. Tamara Spiric har i de många intervjuer hon gett de senaste veckorna inte uttryckt några åsikter som avviker från partiledningen men ändå uppfattats som ett alternativ för oppositionella. Hon har stöd av förra riksdagsledamoten Rosanna Dinamarca som tillhör den grupp som tyckte det var fel att släppa fram Stefan Löfvens regering i januari.

I realiteten har Tamara Spiric lanserats som kandidat i flera veckor utan att officiellt vara det. Det har mobiliserats för henne, hon har intervjuats och nominerats, det kommer därför lite överraskande att hon drar sig undan. Kanske har hon fått en fläkt av vad som väntar den som kandiderar med svåra frågor om politiska vägval och egna meriter.

Att Vänsterpartiet nu bara har en partiledarkandidat - dessutom en som backas upp av partiledningen - beror inte bara på att partitoppen har kontroll. Det förklaras också av att den nuvarande politiska kursen har brett stöd och att goda opinionssiffror skapar ett lugn även i ett normalt så debattsuget parti som V. Det är bland annat därför som Rosanna Dinamarca valt att inte utmana om partiledarposten, hennes kritik saknar tillräckligt stöd.

Raden som tackat nej har hunnit bli lång. Malin Björck, Ali Esbati, Hanna Gedin, Rosanna Dinamarca, Ulla Andersson, Jens Holm, Linda Snecker och nu Tamara Spiric.

Därmed är det inte helt uteslutet att Nooshi Dadgostar ändå får en medtävlare, det är ju långt kvar till partikongressen i maj. Men en god prognos är att Jonas Sjöstedts efterträdare heter Nooshi Dadgostar.