Narkotika

Riksdagens socialutskott vill att narkotikapolitiken utvärderas

1:25 min

Riksdagens socialutskott kräver att regeringen ska ta ett initiativ till att utvärdera hela den svenska narkotikapolitiken.

Utskottet vill också se regeringen ta initiativ till en så kallad nollvision när det gäller narkotikarelaterade dödsfall.

Det beslutade utskottet nu på förmiddagen. Det var igår som Ekot kunde berätta att det finns en enighet i riksdagen i den här frågan.

Det handlar bland annat om att se över kriminaliseringen av eget bruk, att det är straffbart att använda narkotika.

Anders W Jonsson är vikarierande partiledare för Centerpartiet och ledamot i socialutskottet

– Det är en ganska stor sak som har hänt i riksdagen idag när ett enigt socialutskott ställt sig bakom att göra en total översyn av svensk narkotikalagstiftning. Det finns en del som talar för att lagstiftningen är orsaken till att vi har så många som dör på grund av ett narkotikaberoende.

– Nu får vi äntligen svar på den frågan; är den här lagen som vi har haft sedan 1987, är den till hjälp eller är den någonting som stjälper?

Vad är fel med lagen?

– Det är ju få andra länder som har den här typen av lagstiftning, där man säger att det är kriminellt att vara narkotikaberoende, det vill säga att ha en sjukdom.

Internationell forskning tyder på att det kan vara förklaringarna till att det är fem gånger så många som dör på grund av narkotikaberoende som EU-snittet.

Socialminister Lena Hallengren säger att hon välkomnar initiativet.