sanningskommission

Övergrepp mot tornedalingar ska utredas

1:58 min

Regeringen tillsätter en sannings- och försoningskommission för att utreda övergrepp mot Tornedalingar som förekommit historiskt.

Förbud att tala tornedalsfinska eller meänkieli och rasbiologiska undersökningar är en del av det som regeringen vill synliggöra.

– Den här kommissionen ska sätta ljuset på historien, låta människor berätta sina berättelser men också lämna förslag på åtgärder som på sikt kan leda till en försoning, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Tornedalingar lever eller har sina rötter i Norrbotten i gränstrakterna mot Finland och är en av Sveriges fem nationella minoriteter vid sidan av samer, sverigefinnar, judar och romer.

Företrädare för gruppen har länge jobbat för upprättelse för bland annat statens försvenskning i skolorna, där barn förbjöds att prata finska fram till 1950-talet. Och rasbiologiska undersökningar med skallmätningar. Det var bland annat Sture Karlsson i byn Mertajärvi, i landets nordligaste delar, med om när tre okända personer kom till skolan en dag när han var sju år.

– Det var mest skrämmande när de tog med en sådan här järngrej framför öronen med skruv. De skruvade in den där ganska ordentligt. Man kände att den satt fast. Och så lyfte de upp den och så läste de av. Och sedan blev det fotografering med bar överkropp och sedan var det färdigt och vi fick gå hem, minns Sture Karlsson i byn Mertajärvi.

En statligt finansierad förstudie har visat att fler Tornedalingar än vad som varit känt var med om samma saker som Sture Karlsson. Sedan tidigare har rasbiologiska undersökningar främst förknippats med samer. Svenska tornedalingarnas riksförbund är nöjda idag.

– För det första är det ju det att vår historia kommer fram nu. Vår del av Sveriges historia som aldrig har blivit berättad förut, säger Svenska tornedalingarnas riksförbunds ordförande Kerstin Salomonsson.

Sedan tidigare är romer den enda minoriteten i Sverige vars övergrepp belysts på initiativ av staten genom en vitbok 2014. Men om arbetet kring Tornedalingar, som nu initieras, kan leda till en formell ursäkt från svenska staten är för tidigt att svara på, enligt kulturminister Amanda Lind.

– Ja, nu får vi ju se vad sannings- och försoningskommissionen kommer fram till, den måste ju börja jobba, säger kulturminister Amanda Lind (MP).