Möte med justitieutskott

Polisens krav: Sprängmedel bör id-märkas

1:55 min

Efter den senaste tidens många sprängdåd kräver nu polisen bättre kontroll av sprängmedel som används civilt. Det säger rikspolischef Anders Thornberg, som idag besökte riksdagens justitieutskott.

– Vi kan konstatera att tyvärr så verkar det som att det används en del sprängmedel från kommersiell sprängmedel också i de här sprängdåden. Det är svårt att bevisa eftersom bevisen sprängs upp i luften när man spränger, så att säga. Men det går att hitta rester och spår som visar att det ibland är legala sprängmedel som används, säger rikspolischef Anders Thornberg och fortsätter:

– Vi vet också att det finns kriminella som har tillgång till legala sprängmedel genom att de har långa händer och fötter in i en del företag i byggbranschen, säger han.

Vad vill ni ska göras där?

– Att man kan id-märka sprängmedlen så vi kan följa upp det, att man har kontroll på sprängmedlen som används i illegalt syfte, säger Anders Thornberg.

Inför justitieutskottets möte idag fanns också flera förslag från Moderaterna om bättre kontroll. Inrikesminister Mikael Damberg ser positivt på flera av förslagen. Regeringen arbetar bland annat med att lägga fram förslag om bättre kontroll och lagförslag om skärpta straff enligt Mikael Damberg.

– Det är viktigt att driva på för en ursprungsmärkning av sprängmedel till exempel, och innan sommaren kommer jag att återkomma med lagrådsremiss om skärpta straff. Det finns flera punkter här där vi är helt överens, säger han.

Är det så att det är för slappt när det gäller sprängmedel? Har byggbranschen för slappa regler, och är tillsynen för slapp?

– Det finns definitivt utvecklingsmöjligheter. Och det finns delar av sektorn som är svårare att övervaka, inte minst anläggningssektorn där man spränger mycket.