Kolkraft.

Miljöaktivister hotas i Bosnien-Hercegovina

2:00 min

Bosnien-Hercegovina har några av Europas allra smutsigaste kolkraftverk. I staden Tuzla har invånarna länge levt med konsekvenserna av luftföroreningarna, men de som protesterar utsätts ofta för hot.

– En gång när jag satt på ett café kom en främmande man fram och sa att om jag fortsätter prata, så kommer jag inte kunna prata alls i framtiden, vittnar miljöaktivisten Goran Stojak om.

Så de hotade att döda dig?

– Han sa det inte rakt ut men det var ett dödshot, säger Goran Stojak, som kommer från den förort till Tuzla där stadens kolkraftverk och avfallsplats ligger.

Kolkraft är en lukrativ bransch i Bosnien-Hercegovina som genererar billig el, men enligt Världsbanken dör över 3 000 bosnier en för tidig död varje år på grund av luftföroreningarna i landet, och kolkraftverken är en bidragande del.

Kolkraftverket här i Tuzla är ett av de smutsigaste i Europa – dessutom finns planer på att bygga ytterligare ett kolkraftverk precis bredvid det gamla.

Goran Stojak har lett protester mot planerna – men för det har han hotats flera gånger, och han får stå ut med att polisen gör omotiverade hembesök hos honom, säger han.

Stojak hävdar att han har information om att det är personer med koppling till kolkraftverket som ligger bakom kampanjen – men några bevis har han inte. I ett mejl till Ekot skriver verkets ledning att anklagelserna är ogrundade, men kommenterar inte ytterligare.

Flera miljöaktivister har slutat engagera sig efter att de riskerat att bli av med sina jobb på orten, säger Goran Stojak. En av de som redan fått sparken är Gorans fru, som blev av med sitt ingenjörsjobb från en dag till en annan.

– Det fanns ingen grund att avskeda henne och det bevisades i domstol, men häromkring är det de som har makten som bestämmer hur saker ska sluta, säger Goran Stojak.