Frankrike

Borgmästarkandidat drar sig ur efter sexvideo

1:46 min

I Frankrike har president Macrons parti drabbats av ett bakslag sen kandidaten till posten som borgmästare i Paris i kommunalvalet om en månad, har meddelat att han hoppar av. Orsaken är en nätpublicering med sexuellt innehåll. Vi hör kandidaten Benjamin Griveaux.

– Alla medel är tillåtna, men det här gick för långt, sa en allvarlig och samlad Benjamin Griveaux som meddelade att han hoppar av valkampanjen. Den tidigare talespersonen för den franska regeringen var den mest profilerade politikern från Macrons parti Republiken på väg, som kandiderade i kommunalvalet och till posten som borgmästare i Paris.
Beskedet kom bara dagen efter att Griveaux hade presenterat sitt valprogram.

Det hela handlar om en video med sexuellt innehåll som har publicerats i sociala medier, där Griveaux sägs vara upphovsman. Få kände till dess existens, innan en annan politikerkollega gjorde en ny publicering igår som ledde till att videon fick större spridning.
Griveaux kallade publiceringen för en våldsam attack mot privatlivet, som ingen ska behöva stå ut med.

Avhoppet innebär ett bakslag för Macrons parti, som har svårt att etablera sig i större städer inför kommunalvalet. Pariskampanjen har redan präglats av turbulens efter att en annan kandidat från samma parti, uteslöts, när han vägrade lämna kampanjen till förmån för Griveaux.

I borgmästarevalet skulle Griveaux ha ställts emot den nuvarande socialistiska borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo och den tidigare justitieministern i Sarkozys högerregering Rachida Dati.

Fördömanden mot nätpubliceringen och beklaganden efter avhoppet, har framförts från andra politikerkollegor. Men vem som kan ta över kandidaturen ifrån Macrons parti nu, det är en mycket öppen fråga.

Politikern Benjamin Griveaux's advokat säger att man kommer att anmäla alla publiceringar som gör intrång i privatlivet.