Hare Krishna-hyllning i Kunskapskanalen – nu ser UR över alla inköp

11 min

UR visar en okritisk dokumentär om Hare Krishna utan att det framgått att filmen är gjord av rörelsen själv. Så sent som förra helgen avpublicerade UR en annan inköpt serie om Tibet. Till Medierna säger UR:s utbudschef Anna Rastner att public service-bolaget nu ser över alla sina inköp.

 – Jag är chockad att UR än en gång publicerar en propagandafilm, säger Anders Haag, journalist och författare och som också själv har ett förflutet i Hare Krishna.

I mitten av januari sände Kunskapskanalen filmen "Historien om Hare Krishna". En film på drygt 1 timme och 30 minuter som är ett hyllningsporträtt av rörelsen och dess grundare.

Vad som inte framgått för tittarna på Kunskapskanalen och URplay är att John Griesser, som gjort filmen, själv är aktiv i rörelsen sedan mycket länge. På Hare Krishnas egen Youtube-kanal syns exempelvis hur han under namnet Yadubara Das leder en bön. Hans fru, som är medproducent till filmen, har skrivit en självbiografi där hon berättar om sin egen resa till att finna tron i Hare Krishna.

"Väldigt tokigt"

Anders Haag tycker att filmen ger en mycket ensidig bild av Hare Krishna. Besvärande fakta om rörelsen finns inte alls med.

– Det blir ju att UR presenterar en film som är till för att värva medlemmar. Det blir väldigt tokigt att presentera den som att det är den faktiska historien om Hare Krishna, säger Anders Haag i Medierna.

Anna Rastner, ansvarig utgivare för Kunskapskanalen och utbudschef på UR, håller med om att det rör sig om ett hyllningsporträtt och att det bör framgå vem producenten är.

– Vi har därför försett det här programmet med en skylt som informerar tittaren om att producenten har egna kopplingar till Krishna-rörelsen.

Granskar alla inköp

Efter Mediernas granskningar kommer public service-bolaget nu gå igenom alla sina inköp.

– Nu behöver vi göra ett eget ordentligt internt arbete med att genomlysa våra befintliga och kommande inköp på Kunskapskanalen och på så sätt förbättra våra rutiner ytterligare och undvika att sådana här saker händer framöver, säger Anna Rastner.

Det här är alltså andra gången på kort tid som UR får hård kritik för inköpta dokumentärer. I senaste Medierna granskades UR:s inköpta serie om Tibet som var producerad för Kinas stats-tv och i samarbete med kinesiska kommunistpartiets propagandaapparat. Efter Mediernas reportage tog UR ett nytt beslut om den serien och avpublicerade alla avsnitt.

Hur allvarligt är det här för UR?

– Vi ser allvarligt på det, säger Anna Rastner.

Hör hela reportaget i helgens Medierna.
Podden släpps lördag klockan 07. Programmet sänds i P1 11.03.