Kina

Coronaviruset tvingar konserterna ut på nätet

2:04 min

Musiker och dj:s tvingas till nya, alternativa sätt att nå ut med sin musik när coronaviruset håller konsertställen och klubbar stängda.

I Kina har konsertställen och klubbar stått tomma sedan slutet av januari då coronaviruset, COVID-19, har tvingat konsertlokaler att hålla stängt. Det har lett till att musiker och dj:s fått tänka om, skriver nätmagasinet Hyperallergic.

Precis som att storfilmer istället för att premiärvisas på bio i Kina nu premiärströmmas på nätet, sker även livemusiken online. Kinesiska videoplattformer som Bilibili har i och med coronaviruset blivit viktiga mötesplaster för musiker, dj:s och deras publik.

I liveserien "Practice" från indieskivbolaget "Zoomin Night" hörs online-konserter med experimentella musiker där musiken spelas på gamla bandspelare och leksaker, sånt som finns till handa hemmavid.

Så kallade"Bedroom festivals", sovrumsfestivaler och har blivit populära, och hemmafester "home partys" har fått en ny innebörd.

De nya konserterna och dj-mixarna kompletteras ofta av kommentarsfält med fans som livekommenterar, något som gett musiker och dj:s en ny slags publikkontakt.

Musikern He Fan från Peking-bandet Birdstriking sade nyligen att människor nu kan gå på karaokeklubb utan att lämna hemmet och att man numera kan dansa vilt i en variant av en så kallad mosh pit ackompanjerad av en spelning - utan att fysiskt befinna sig på konserten.

Kommentaren kom efter att He Fan uppträtt på festivalen Strawberry Z, som är den nya onlineversionen av en av Kinas största utomhusfestivaler.