Unionens budget

Förslag om större avgift för Sverige i EU-möte

2:00 min

Inför nästa veckas EU-toppmöte om unionens budget kom idag ett nytt förslag från EU:s ordförande Charles Michel. Ett förslag som innebär större avgift för Sverige. Oacceptabelt, säger EU-minister Hans Dahlgren.

– 1095 miljarder euro, över 11 000 miljarder kronor, det är det senaste förslaget för EU:s nästa långtidsbudget som sätter unionens finansiella ramar för åren 2021-27, säger han.

Efter intensiva samtal med EU-ländernas ledare de senaste veckorna la EU:s ordförande Charles Michel idag fram ett nytt förslag till medlemsländerna inför nästa veckas extrainkallade toppmöte här i Bryssel där man hoppas sy ihop en kompromiss om långtidsbudgeten.

Förslaget inkluderar nya pengar till EU:s nyligen föreslagna klimatsatsningar. Liksom nya så kallade egna medel. Vinster från EU:s handel med utsläppsrätter liksom avgift för plast föreslås gå till EU:s budget.

När det gäller de rabatter som Sverige och andra länder får på EU-avgiften sägs att de ska finnas kvar i viss mån. Men det är oklart hur stora dessa rabatter kan bli och de föreslås minska över tiden.

Hur mycket större avgift detta förslag skulle innebära för Sverige är oklart. Men regeringen har tidigare uppskattat att med EU-kommissionens högre ursprungsförslag med utfasad rabatt skulle öka Sveriges avgift med 40 procent eller 15 miljarder kronor per år.

EU-budgeten brukar räknas som procent av bruttonationalinkomst BNI. Det här senaste föreslaget uppgår till dryga 1,07 % procent av BNI vilket är klart lägre än EU-kommissionens ursprungsförslag men betydligt högre än de 1,0 % som förespråkas av Sverige och några andra länder som är nettobetalare, alltså de som betalar in mer till EU:s budget än de får tillbaka i direkt stöd.

Men det finns en stor grupp EU-länder som är nettomottagare och får mer stöd än de betalar in i avgift – de vill sen en större budget än den som nu föreslås.

Sammantaget bäddar det för tuffa förhandlingar på nästa veckas toppmöte.