Riksdagens socialutskott

Centern om ministerns besked: Oerhört provocerande

1:56 min

Riksdagens socialutskott vill ju att regeringen ska tillsätta en utvärdering av den nuvarande narkotikapolitiken. Men den omtvistade kriminaliseringen av eget bruk ska inte ingå i översynen, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Utskottet har inte begärt det, och det finns ingen evidens som talar för att det minskar dödligheten, utan tvärtom att det är en stor förändring som förknippas med stor osäkerhet som man ska vara verkligt försiktig med, säger Hallengren.

Som Ekot har berättat vill ett enligt socialutskottet att regeringen ska tillsätta en utvärdering av den svenska narkotikapolitiken, för att säkerställa att den ”är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”.

Centerpartiets socialpolitiske talesperson Anders W Jonsson - som är vikarierande partiledare - är en av dem som har drivit på för en översyn, bland annat av kriminaliseringen av eget bruk, som innebär att det är straffbart att använda narkotika.

Det är viktigt att ta reda på om den lagstiftningen har varit effektiv eller kontraproduktiv, enligt Anders W Jonsson, som är förvånad över beskedet från socialminister Lena Hallengren.

– Det är oerhört provocerande att hon trotsar beslutet som riskdagen kommer att fatta. Det är ju så att vi har mycket kraftig överdödlighet bland människor med narkotikaberoende i Sverige, och riksdagen har i all ödmjukhet har begärt att man ska göra en genomgång av lagstiftningen om man kan hitta en förklaring där, säger han.

Lena Hallengren tycker att det är bra att riksdagens alla åtta partier har ställt sig bakom kravet på en utvärdering av den nuvarande narkotikapolitiken. Formerna för hur det ska gå till är inte klara, men att titta på en avkriminalisering av eget bruk är alltså inte aktuellt, säger hon.

– Det är inte väl använda resurser, säger hon.