Nya coronaviruset

Viruset kan leda till materialbrist i vården

2:05 min

Spridningen av det nya coronaviruset i Kina kan på sikt få konsekvenser för den svenska vården vad det gäller medicintekniska produkter.

Anledningen är att många medicintekniska produkter och komponenter tillverkas i Kina. Branschorganisationen Swedish medtech befarar att det på sikt kan bli problem, även om det än så länge inte syns någon större påverkan.

– Vi har fått någon fråga från medlemsföretag som har börjat få problem med sina kinesiska leverantörer. De anger att de inte kan leverera vissa typer av produkter på grund av myndighetsbeslut, säger vd:n Anna Lefevre Skjöldebrand.

Swedish medtech organiserar runt 180 medicintekniska företag som levererar alltifrån kanyler och skyddskläder till MR-kameror till sjukvården. Hur många av dem som kan drabbas av uteblivna leveranser från Kina är oklart, men det finns en oro för att det på sikt kan bli brist, enligt Anna Lefevre Skjöldebrand.

– Det är frågan hur stora lager man har för att kunna hantera en bristsituation. Det man ser primärt i dag handlar om de här skyddsprodukterna. Än så länge har vi inte fått några indikationer från vården på att man har brist på produkterna, men det är klart att om det blir långvarigt kan det få stora konsekvenser, säger hon.

Det finns också ett tryck från Kina, som vill köpa stora kvantiteter skyddsutrustning. Bland annat har kinesiska Röda korset via ambassaden kontaktat Swedish medtech som i sin tur skickat ut frågan till sina medlemsföretag.

– De allra flesta svenska företag har inte produktionen i Sverige och inte sina stora lager i Sverige, så jag vet inte i hur stor utsträckning det är möjligt för svenska företag att leverera produkter, men jag vet att man verkligen ser över vilka möjligheter som finns, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.

Medicinteknikföretaget Mölnlycke bekräftar att man sett en kraftigt ökad efterfrågan den senaste tiden på framför allt ansiktsmasker, och inte bara från Kina. Enligt pressansvariga Jenny Johansson prioriteras i första hand de kunder man har sedan tidigare.

Enligt Anna Lefevre Skjöldebrand pekar spridningen av det nya coronaviruset på den sårbarhet som finns i och med att mycket av den medicintekniska produktionen hamnat i länder med låga kostnader.

– Här tror jag att vi behöver ha en dialog för att se hur vi långsiktigt ska skapa en bra försörjning av medicintekniska produkter till svensk och europeisk vård och omsorg.