Hårda strider

Rysk-turkisk kraftmätning i Syrien – hundratusentals på flykt

2:44 min

Enligt FN är nu 800 000 människor på flykt undan striderna mitt i vintern. Kring Idlib pågår också en kraftmätning mellan Syrien och Ryssland på ena sidan och Turkiet på den andra.

– Om de slår till mot oss med flygplan och artilleri, så är vi inte rädda, det säger en man som sitter utomhus vid en liten järnspis i staden Atareb till nyhetsbyrån AFP.

På bilder från en drönare syns en öde, söndrig, syrisk stad. Någon moped passerar, i ett gatustånd ligger några knippen övergiven men fortfarande ätbar sallad.

Från en position bredvid ett hus skjuter en turkisk enhet raketer mot syriska positioner i Idlib. På andra sidan finns även Ryssland som under flera år med bombande stridsflygplan har vänt kriget i Syrien till regimens fördel.

Kriget har nu utvecklats till en konfrontation även mellan Ryssland och Turkiet. För Ryssland är det något av en militär och diplomatisk balansakt.

I ena vågskålen ligger relationerna till dess viktigaste allierade i Mellanöstern, den syriska regimen, i andra nyvunna relationer till Turkiet.

Med hjälp av en långsiktig diplomatisk strategi har Ryssland målmedvetet knutit allt närmre band till NATO-medlemmen Turkiet. Det säljs ryska luftvärnsrobotar till Turkiet, en rysk gas-pipeline har byggts till Turkiet och viktigt är att Turkiet kontrollerar Bosporen. Det är sundet som är vägen för den ryska Svarta havsflottan att från det annekterade Krim kunna nå Medelhavet och sin flottbas i syriska Tartus. Det står nu på spel i striden kring Idlib.

Turkiets president Erodgan har efter det att turkiska soldater dött i attacker i Syrien, varnat Ryssland för att stå i vägen och har bara under de senaste dagarna fört in mer trupp och stridsfordon i Syrien.

För att komplicera ytterligare står Ryssland och Turkiet militärt på olika sidor i inbördeskriget i Libyen och Erdogan har retat upp Kreml när han var på besök i Ukraina, och sa att Turkiet inte kommer att erkänna den ryska annekteringen av Krim.

Medan den rysk-turkiska kraftmätningen pågår så meddelade FN i veckan att bara de senaste två månaderna har 800 000 människor, i vinterkyla, begett sig på flykt undan striderna i nordvästra Syrien. Enligt FN så är minst 60 procent av dem barn. Det är bara att räkna, det är minst 480 000 barn.