Huawei-bråket

USA till hårt angrepp mot Kina i 5G-konflikten

2:29 min

Amerikanska ministrar gick idag till hårt angrepp mot Kina vid den årliga säkerhetskonferensen i München. Försvarsminister Mark Esper anklagade bland annat Kina för att, genom IT-företaget Huawei, bedriva en "ond strategi". Samtidigt säger vice justitieministern till Ekot att han är övertygad om att den kinesiska regimen kommer använda Huawei för att komma åt känslig data.

– Varje dag ser jag hur Kina stjäl känsliga uppgifter, varför skulle de inte också använda sig av Huawei för att få tag på data, säger John Demers, USA:s vice justitieminister med ansvar för spioneriärenden.

Han ingår i en stor amerikansk delegation, och även om demokraterna och republikanerna i den är oense om mycket är det här en fråga där det råder samsyn, Europa är inte tillräckligt medvetna om hotet som Huaweis inkludering i 5G-utbyggande utgör.

Huawei har hela tiden förnekat kopplingar till regimen i Kina och nyligen bestämde sig Storbritannien för att inte uttryckligen utesluta företaget i upphandlingar. Angela Merkels tyska kristdemokrater är inne på samma spår. Men tidigare idag sa USA:s försvarsminister Mark Esper här i München att om inte hotet tas på allvar så kan det äventyra hela Nato-samarbetet.
– Om vi inte förstår hotet och gör något åt det, så kan det till slut skada det som är den mest framgångsrika militära alliansen någonsin, Nato.

I konflikten spelar också svenska telekombolaget Ericsson en roll. Nyligen sade USA:s justitieminister William Barr att USA borde överväga att köpa in sig i Ericsson.

– Det finns inga sådana konkreta planer, vi tittar på många svar på frågan vi och våra allierade ställer sig; om inte Huawei, vad då?, säger USA:s vice justitieminister John Demers till Ekot.