EU-pengarna

Sverige förlorar på seg budgetprocess i EU

1:58 min

På torsdag träffas EU:s ledare på toppmöte i Bryssel för att försöka enas om EU:s budget för de kommande åren. Men det ska mycket till för att de ska komma överens då de står långt ifrån varandra.

Janusz Lewandowski, som var med när förra långtidsbudgeten förhandlades, tror det blir svårt att nå en uppgörelse och han varnar för negativa följder av en försenad process.

– Första försöket når man aldrig en uppgörelse. Och den här gången är jag mer pessimistisk, säger Januzs Lewandowski, som var budgetkommissionär när EU:s förra långtidsbudget skulle spikas i början av 2013, och som i dag är EU-parlamentariker.

Lewandowski tror inte att Stefan Löfven och hans europeiska kollegor kommer lyckas enas om nästa långtidsbudget för åren 2021-2027 på torsdagens möte, som är det första verkliga förhandlingstillfället på allra högsta nivå.

Dels står länderna långt ifrån varandra. Och dessutom är det svårare att få ihop budgeten den här gången. Nya ansvarsuppgifter, bland annat inom klimat och migration, ska finansieras samtidigt som Storbritanniens utträde innebär minskat tillskott till EU:s kassa. En ekvation som är svår att lösa.

Lewandowski påpekar också att man är väldigt sent ute den här gången.
När det begav sig på hans tid hade ledarna ett första möte i december 2012 som misslyckades.

De nådde till slut en uppgörelse i början av februari 2013.

Godkännande i EU-parlamentet skedde i juni och ändå blev det problem med att få budgeten på plats i tid till årsskiftet vilket påverkade EU:s program för året därpå.

Når inte ledarna en uppgörelse nu på torsdag är risken stor att det på liknande sätt kommer saknas pengar för nästa år tror Lewandowski.

– 2021 är förlorat. Som det var 2014, säger han.

Det är inte så att EU skulle stå helt utan pengar om ledarna inte lyckas enas om långtidsbudgeten. Vid uteblivet beslut rullas den nuvarande årsbudgeten in i nästa år.

Men för Sverige skulle det innebära att man förlorar rabatten på EU-avgiften. Eftersom den enligt uppgörelsen för sju år sedan bara sträcker sig fram till och med år 2020.